Vrouwencirkel

15-05-2024

"Lieve vrouw,

Hoe zou het zijn om ruimte te maken voor jezelf? Voor jouw mooie ideeën en dromen? Om uiting te geven aan wat er van binnen in jou leeft? Om te luisteren naar je intuïtie en wat deze je al langere tijd wil vertellen?"

Deze tekst zag ik vandaag voorbijkomen op de socials van Eline op 't Eijnde. Eline en ik hebben het afgelopen jaar hetzelfde programma gevolgd bij een business mentor. Haar vrolijke, fijne uitstraling trok mijn aandacht tijdens de eerste calls. Toen er buddy's gezocht moesten worden tijdens het programma, hadden we elkaar snel gevonden. Superfijn om na de call nog even na te praten samen en te sparren over van alles en nog wat. Op beeld zie ik Eline dus ook regelmatig voorbijkomen, maar offline hebben we elkaar nog niet ontmoet.

Eline organiseert een vrouwencirkel. Ik weet niet wat er bij jou nu in je gedachten opkomt, maar eerlijk gezegd kon ik me er niet echt een beeld bij vormen. Ik zie het online weleens voorbijkomen, maar heb nog nooit een vrouwencirkel bijgewoond. Het woord alleen al, spreekt me niet direct aan. Toch stralen de beelden wel vaak een fijne rust uit. Nu ik beter voor mezelf zorg, is dat zeker iets dat ik wel zou kunnen gebruiken. Ik merk nieuwsgierigheid bij mezelf. Toch lukt het me niet helemaal om het zweverige beeld (dat mijn hoofd erbij bedenkt), los te laten. Het energetische stuk vind ik heel erg interessant, maar mijn Brabantse nuchterheid zorgt ervoor dat ik mezelf niet direct in een vrouwencirkel zie zitten. Dat terwijl ik visualisaties bijvoorbeeld, heel erg fijn vind. Het is ook niet dat ik me niet voor kan stellen dat iemand de cirkel als rustgevend ervaart, maar ik weet gewoon nog niet of het iets voor mij is.

Gelukkig staat Eline open voor alle vragen en kom ik al snel tot de conclusie dat het beeld uit mijn hoofd, bijgesteld mag worden. Een vrouwencirkel is eigenlijk een te breed woord, voor mijn gevoel. Want blijkbaar zit er veel verschil tussen de verschillende cirkels. Zonde als ik af zou haken op het woord.

Eline verdiept zich nu al enige tijd in astrologie. Haar enthousiasme is aanstekelijk. Ze kan hier uren over vertellen. En hoewel ik haar, bij gebrek aan kennis, soms niet helemaal kan volgen, blijf ik graag naar haar luisteren. Ze somt niet simpelweg de theorie op. Ze is oprecht enthousiast en gebruikt de opgedane kennis om je te helpen of adviseren. Niet op een opdringerige manier, maar ze laat je de situatie wel vanuit een andere hoek bekijken en dat is iets dat mij op een positieve manier triggert. Ik wil hier meer over weten. Misschien toch maar inschrijven voor de vrouwencirkel?

Ik zie weer een story van Eline voorbijkomen;

"Ik nodig je met heel veel plezier en liefde uit voor mijn vrouwencirkel Inner You. Ik begeleid je via meditatie en visualisatie terug naar jouw intuïtie. Ik neem je met liefde en plezier mee in het Ram seizoen en leer je hoe je met deze vurige energie kunt werken. Samenkomen met gelijkgestemde vrouwen, om jouw innerlijke vuurtje weer aan te wakkeren."

Het lijkt me hartstikke leuk en fijn om Eline te zien en een dag rust en tijd voor mezelf klinkt ook heerlijk. Ook weet ik inmiddels via Eline dat ik niet in een jurk rond ga dansen tijdens de vrouwencirkel. Excuses voor dit clichébeeld, maar gelukkig kan ik bij Eline altijd eerlijk zijn en is ze dat andersom ook.

Ik heb het nog nooit gedaan, dus… Ik voel een soort spanning, maar ik ga het gewoon doen. Al is het alleen al uit oprechte interesse in het werk van Eline. Waarom de spanning? Het is nieuw. De vrouwencirkel, de locatie, Eline en de andere deelnemers. Nieuw voelt niet direct veilig, maar ik heb zeker het vertrouwen dat dit helemaal goed gaat komen, als ik eenmaal op locatie ben.

Eline is al de hele week bezig met de voorbereidingen. Ze zorgt voor mooie aankleding en voor een gezonde lunch en tussendoortjes. Ik vind het heel mooi om te zien hoe persoonlijk ze dit aanpakt, met oog voor de kleine details. Een lach op mijn gezicht als ik haar hierover hoor vertellen.

Het is zondag en ik voel de kriebels voor het "nieuwe", maar ga er helemaal open in. Het is best een eindje rijden en wanneer Google Maps aangeeft dat ik over 9 minuten zal arriveren, worden de kriebels nog wat sterker. "Waarom wil ik altijd nieuwe dingen proberen? Waarom doe ik dit?" En het antwoord op deze vragen weet ik zeker wel. Ik ben gewend dat deze vragen door mijn hoofd gaan, op dit soort momenten. Maar ik weet ook dat het meer dan de moeite waard is om nieuwe dingen te proberen en dat deze kriebels snel verdwijnen, wanneer we eenmaal begonnen zijn. Bovendien heb ik niets te verliezen en ga ik in ieder geval Eline zien. "Maar wat als de klik er offline helemaal niet is? Wat als…" Ugh, mijn hoofd kan zo vervelend zijn. Maar ik laat 'm lekker praten, en vertrouw op mijn gevoel.

Intussen rijd ik de parkeerplaats op. Ik kijk om me heen, maar zie niemand lopen. Gelukkig heb ik de ingang snel gevonden. Eline heeft ons een goede uitleg toegestuurd, waar we haar in het gebouw kunnen vinden. Even wacht ik beneden in de hal. Dan besluit ik toch maar de trap te nemen. De eerste stappen nog heel voorzichtig. De trap kraakt. "Zou ze me al kunnen zien of horen?"

Ik kom bij de etage waar ik volgens de instructies mijn schoenen mag achterlaten. Mijn ademhaling knijpt een beetje. Onzeker over mezelf. Terwijl ik me concentreer op mijn ademhaling, doe ik mijn schoenen uit en hoor ik iemand aan de andere kant van de gang. Ik kijk op en zie Eline staan. Haar vrolijkgekleurde kleding matcht met haar enthousiaste begroeting.

Een dikke knuffel en grote lach verder, heb ik de bevestiging gekregen dat ik inderdaad op mijn gevoel kan vertrouwen. Het voelt zo vertrouwd. Ik voel het enthousiasme van Eline en herken bij haar de kriebels die ik zojuist ook nog had. De ruimte straalt rust uit. Tot in de puntjes verzorgd. Geen enkele twijfel meer over deze dag.

Ik ga je niet meenemen in het hele programma, dat is echt iets dat je zelf mag ervaren. Maar achteraf kan ik je zeggen; mijn vooroordeel over vrouwencirkels is onderuit gehaald. Het was op meerdere manieren ontspannend. Niet enkel door de sfeer en het vertrouwde gevoel, maar ook door de visualisaties en meditatie en juist ook doordat er ruimte was om te kletsen en lachen samen. De toevoeging van de astrologie is voor mij heel waardevol, omdat ik een visualisatie ook thuis zou kunnen doen, maar nu ook echt iets nieuws heb geleerd. Ik houd ervan om nieuwe dingen te leren en zeker wanneer ik dit rechtstreeks van de persoon mag leren en niet enkel uit een boek.

Kortom; de vrouwencirkel bij Eline, is een cadeau voor jezelf. Ik ben er nu nog meer van overtuigd, dat het woord vrouwencirkel de lading niet dekt. De energie van Eline is aanstekelijk en fijn. Het voelt veilig. Ze werkt met reiki, haar ervaring met vrouwencirkels en met haar kennis over astrologie, maar haar eigen energie is wat de ervaring bepaalt. De persoonlijke touch en aandacht. Daarvoor is het woord vrouwencirkel te algemeen. Iedere vrouw is anders en zo zal iedere vrouwencirkel anders zijn en de ene goed bij je passen en de andere niet. Dat is juist mooi. Ik heb mijn beeld positief bijgesteld en verbreed. Een vrouwencirkel is niet iets dat volgens een standaard protocol loopt of zou moeten lopen. Als je een vrouwencirkel organiseert, kan het (naar mijn idee) niet beter en mooier dan de manier waarop je het dichtst bij jezelf blijft. Doen wat goed voelt en niet wat er volgens "het plaatje" verwacht wordt. Niet alleen bij vrouwencirkels overig.

Ik mocht ervaren wat Eline je mee kan geven tijdens deze dag en dat is niet het plaatje dat in mijn hoofd zat, maar dat is Eline. Wat je krijgt, is Eline. De fijne, zorgzame, grappige en behulpzame vrouw die ze is. Het enthousiasme en de veiligheid die ze uitstraalt.

Jezelf zijn, kan niemand beter dan jij. En het mooie is, dat ook dit aanstekelijk werkt en anderen de ruimte biedt en het vertrouwen geeft om zichzelf te zijn.

Blij dat ik ben gegaan en trots op Eline. Ik kijk uit naar de volgende stappen die ze gaat zetten. Volg je haar al op Instagram? Wellicht zien we elkaar dan bij de volgende Eline-cirkel.