Van jas naar jurk

18-03-2023

Of toch anders?

Je staat binnenkort voor mijn camera. "Wat moeten we aan tijdens de shoot?" Is toch wel een van de meestgestelde vragen. Toch schreef ik hierover niet eerder een blog. En waarom niet? Het antwoord lijkt simpel; als jij je goed voelt in de kleding die je draagt, kan het niet verkeerd zijn.

Ik vertel je vandaag dan ook niet wat je aan zou moeten trekken bij een shoot, maar geef je wel graag tips om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Het weer

Uiteraard is het belangrijk om rekening te houden met het weer. Het klinkt zo logisch, maar regelmatig gaat de outfit voor. Een fotoshoot vindt vaak plaats in de vroege ochtend of in de avond en dan ligt de temperatuur over het algemeen wat lager. Andersom is het vaak warmer dan dat je vooraf had verwacht, door de opdrachten en spelletjes die jullie als gezin uitvoeren.

De tip is daarom: zorg voor laagjes! 

Niet te warm en niet te koud. Bovendien zorgt dat voor een toffe variatie in de beelden. Daar kom ik later nog op terug. Als de temperatuur aangenaam is, zal je meer ontspannen zijn. Boek de shoot dus op een moment dat passend is bij de outfit die jij graag zou willen dragen.

Comfortabel

Door de laagjes zorgen we voor een comfortabele temperatuur, maar er is meer. Zoals je in bijna iedere blog van mij terugleest; ontspannen is 'the key' voor mooie beelden. Vergeet hierbij de kinderen niet! Trek de outfit niet vlak voor de shoot nieuw aan, maar pas de kleding, ruim op tijd, samen. Mocht er iets irriteren of gewoon niet fijn zitten, kan daarvoor nog een oplossing gezocht worden.

Daarnaast is het van belang dat je makkelijk kan bewegen in de outfit. Een vrouw in een heel kort rokje, is tijdens de opdrachten vooral bezig met het naar beneden houden van de rok. Zonde van het moment.

Reserve kleding

Tijdens de shoot is een kledingwissel mogelijk. Het bijkomende voordeel, is dat het tweede setje tevens dient als reserve kleding. Je weet nooit wat er (met kinderen) gebeurt wanneer je buiten bent. Dit verlaagt direct ook de druk wat betreft het schoonhouden van de kleding.

De kledingwissel zorgt, net als de laagjes, voor variatie in de beelden. Eerlijk; tegenwoordig worden beelden toch ook vaak gebruikt om met familie en vrienden te delen op sociale media. Dan is het wel zo leuk om beelden te delen die niet uit dezelfde shoot lijken te komen.

Accessoires

Zo komen we direct ook bij het volgende punt; accessoires. Nog meer afwisseling!

Denk hierbij aan sieraden, een riem, hoed of omslagdoek, maar ook aan het veranderen van je haarstijl. Ook heel tof om detailbeelden te maken van sieraden (met emotionele waarde). Als een horloge geen bijzondere waarde voor je heeft, zou ik je willen vragen om het horloge niet te dragen tijdens de shoot. De smartwatch van tegenwoordig is vaak zwart en daarmee erg aanwezig in het beeld.

Bij accessoires voor kinderen, zou je naast het bovenstaande ook kunnen kiezen voor speelgoed. Een veilig knuffeldier, wanneer de shoot nog een beetje spannend is of een voetbal, wanneer je zoon of dochter zich het fijnste voelt wanneer hij of zij lekker mag rennen. Denk hierbij wel aan de kleur. Vaak wordt de outfit mooi op elkaar afgestemd in rustige kleuren, waardoor de kleur van bijvoorbeeld een knalrode bal, erg storend zal zijn in het beeld. Een bellenblaas is ook top (let ook hierbij op de kleur), maar als jouw stuntpiloot vaak eindigt met de inhoud over zijn of haar outfit, zou ik voor een andere optie gaan.

Zoals je inmiddels weet, ben ik gek op details. Daarom ook de volgende tip: denk aan schone en verzorgde nagels. Geen afgebladderde nagellak of zwarte randjes. Dat zou zonde zijn van de detailbeelden. En hoe mooi is het om de grote hand van papa, vast te leggen met het kleine handje van zijn meisje. Wat uiteraard net zo mooi is met mama of een zoon, maar je snapt mijn punt. Maak de zakken van alle kleding leeg. Geen sleutelbossen, portemonnee of telefoon in je zak. Oh, en dames; liever geen haarelastiekje om je pols.

Zelf heb ik ook vaak accessoires bij me. Denk hierbij aan kleden en doeken, maar bijvoorbeeld ook aan droogbloemen.

Dames zien zichzelf vaak al voor zich in een jurk die wappert in de wind. Dit effect kunnen we ook creëren met de doeken. Draag je niet vaak een jurk, maar vind je dit effect wel heel tof? Ook dan komen de doeken goed van pas. Wat ik persoonlijk ook tof vind, is een cape. Jij ziet jezelf nu als Superwoman door de duinen rennen hè? Maar kijk eens naar dit voorbeeld van Zara. Geeft meteen een heel ander effect aan een eenvoudige jurk of jumpsuit.

Zo zie je maar, het antwoord op de vraag naar een ideale outfit, is zo simpel niet te geven. Dan hebben we het nog niet eens gehad over kleur. Daar kom ik volgende week op terug.