Uitdagingen

25-02-2024

Uitdagingen. Het woord uitdaging kan gebruikt worden wanneer iets lastig is. Tegelijk is het iets dat we nodig hebben. Of tenminste, iets dat ik nodig heb. Ik ben iemand die de uitdaging opzoekt. Zonder uitdaging, mist dat ene puzzelstukje. Zonder uitdaging voelt het niet compleet.

De uitdaging opzoeken is niet zoiets als "moeilijker maken dan dat het is". Ik vind het zelf juist moeilijk om gemotiveerd te blijven, wanneer er geen uitdaging zit in het werk dat ik doe bijvoorbeeld. Dat is waarom ik shoots met jonge kinderen zo heerlijk vind. Niet voorspelbaar. Altijd aanpassen aan het moment.

Als ik op een zondag kan kiezen voor een wandelroute of een klim waarvan ik weet dat het me makkelijk gaat lukken, neem ik een langere route of kies ik voor de klim die pittiger is. En dat gevoel, wanneer het dan alsnog lukt; heerlijk.

Misschien is het mijn sport-/dansmentaliteit. Grenzen opzoeken. De balans vinden tussen groei en jezelf voorbij lopen. Dat heeft er altijd in gezeten. Ik leer door uitdagingen aan te gaan. Met vallen en opstaan. Dansend in de regen. Mijn doelen zijn duidelijk. Soms zijn lessen confronterend, maar van die momenten leer ik zeker zoveel. Als ik iets wil, zal ik er komen. Via welke (om)weg dan ook.

Afgelopen maand liep ik met krukken, wat (als fotograaf) niet ideaal is natuurlijk. Nu ik weer zonder krukken kan lopen, is de shootlocatie die ik regelmatig huur, ongeveer x3 gegaan in de huurkosten. Wat uiteindelijk neer zal komen op zo'n €150,00 per shoot. Daarnaast heeft Natuurmonumenten bepaald dat we niet meer even de duinen in kunnen duiken, voor een fijne "golden hour shoot". Een shoot in de natuurgebieden die vallen onder Natuurmonumenten, moet vanaf 1 maart namelijk 6 weken voor de shoot aangevraagd zijn. Voor iedere aanvraag wordt €50,00 administratiekosten in rekening gebracht. Daarnaast moeten we een soort "entreegeld" gaan betalen aan de boswachter, per persoon.

Wanneer we kijken naar mijn omgeving, betreft het de Loonse en Drunense Duinen, Huis ter Heide, de Oisterwijkse Bossen en Kampina. En begrijp me niet verkeerd; dat bedrag aan de boswachter betaal ik met liefde. Ik betaal in het noorden al jaren voor toegang van mooie gebieden. Daarnaast ben ik lid van Natuurmonumenten. Neem ik nooit grote groepen mee de natuur in, blijf ik op het pad en laat ik geen rotzooi achter. Maar een periode van 6 weken en daarbij voor iedere aanvraag €50,00 aan administratiekosten, dat is niet haalbaar. Ik wil je de ruimte blijven bieden, om de shoot te verplaatsen bij slecht weer of bij ziekte bijvoorbeeld.

Even, heel even, gaat de gedachte door mijn hoofd "zo gaat het niet meer". Maar niet veel later herinner ik mezelf aan mijn eigen woorden; "Ik ga uitdagingen niet uit de weg" en ga ik enthousiast op zoek naar andere locaties. Ik merk dat ik veel creatiever ga denken en andere mogelijkheden ga zien. En dat vind ik dus zo mooi aan uitdagingen; het houdt je vlammetje actief.

Kortom: binnenkort toffe, nieuwe locaties in mijn aanbod!

P.S. Opgeven is natuurlijk helemaal geen optie, want ik vind het veel te leuk om jou en je gezin vast te leggen.