This is me

21-06-2023

Er was een tijd dat ik niet graag voor de camera stond. En dat is nog een understatement. Ik deed er alles aan om de camera te ontwijken.

Inmiddels is dat verleden tijd. Gelukkig, want het is zo enorm waardevol om momenten, stappen en fases vast te leggen. En vooral ook de mensen om je heen. De liefde, connectie en warmte.

Ik schreef hier eerder al een blog over. Ik ontdekte dat ik niet blij was met de beelden, omdat ik nooit ontspannen voor de camera stond. Die onzekerheid en spanning zorgde ervoor dat mijn spiegelbeeld niet leek op wat ik op foto's terugzag. Dat besef heeft een heel groot verschil gemaakt.

Ineens was ik degene die zei; "kom, laten we nog even een foto maken samen".

En toch bleef het bij die snelle selfies. Op mijn account was ik vooral zichtbaar via mijn schrijven, via mijn blog. Als je mijn blog leest, leer je mij en mijn werk goed kennen. In mijn story zie je me ook nog wel eens voorbij komen. Maar dat verdwijnt na 24 uur. Of eerder, wanneer ik het zelf verwijder. Lekker veilig.

Er mist iets. Ergens weet ik heel goed, wat er ontbreekt in mijn feed. Ik scroll door mijn privé album. De laatste foto waar ik alleen op sta, is van kerst. Toen was ik best blij met deze foto. Het is nog steeds mijn profielfoto op Whatsapp. Als ik iets langer naar de foto kijk, voel ik de onzekerheid. In december had ik de eerste stappen al gezet. Het was ook mijn eigen idee geweest om foto's te maken tijdens de feestdagen. Maar ik zie de aarzeling.

Ik denk aan de kapster, die geen tijd neemt om haar eigen haar te doen. Same story. Terwijl ik nog zoek naar foto's (Heb ik echt geen (portret)foto's van deze zes maanden?), fantaseer ik over een portretshoot.

Op dat moment krijg ik een bericht binnen van mijn business coach; "Heb jij een leuke foto van jezelf?".

Nee, ik heb geen (recente) leuke foto van mezelf. Geen foto waar ik alleen op sta.

Dit kan natuurlijk niet en zeker niet als fotograaf.

Ze drukte op één knop, maar vervolgens worden er tien knoppen tegelijk ingedrukt. Ideeën stuiteren door mijn gedachten. Ik zie de foto's voor me. Waarom alleen foto's, als je ook met video kan werken? Yesss!!

"Ik wil de foto binnen nu en twee dagen van je hebben."

Oh.

Even voel ik de stress weer. Nog net geen paniek. Waarom? Ik vind het toch niet meer erg om voor de camera te staan? Nee, erg vind ik het niet meer. Omdat ik weet dat het hebben van beelden van elkaar en van jezelf zo waardevol is. Ik doe het, omdat ik het resultaat wil hebben.

"Ga maar lekker spelen!!"

Dat is het. Lol maken, lachen, genieten. Ik besef ineens wat mij nog steeds tegenhoudt, om alleen voor de camera te gaan staan.

Mezelf de ruimte geven om te zijn wie ik ben. Mezelf gunnen, om te zijn wie ik ben. Mezelf de tijd en aandacht gunnen, om voor de lens te staan.

Ineens ben ik helemaal klaar met het uitstellen. Op alle andere vlakken, ben ik ook echt niet van het uitstellen. Ja, mijn haar krult en dat pluist soms. Ja, mijn gewicht schommelt door medicijnen. En ja, ik zie aan mijn ogen wanneer ik moe ben of niet fit. Ook deze dingen horen bij mij, maar ik ben dit niet. Ik lach, ik dans, geniet van stilte, maar ook van muziek. Soms ben ik stil, maar ik vind het ook heerlijk om me vrij te voelen en zonder schaamte te dansen, zingen, springen. Geen grenzen voor wat "raar" of "gek" is.  

Waarom zou ik me door iets of iemand tegen laten houden, om te stralen? Hoe kan het veiliger voelen om niet 100% jezelf te zijn? Tijd om er een streep onder te zetten.

Dit jaar heb ik geleerd om te ontvangen, maar zonder dat ik het doorhad, hield ik de deur voor mezelf nog tegen. Open die deur! Ik ben klaar om mezelf te ontvangen, zoals ik ben.

Alle meubels aan de kant. Camera erbij en let's go! Niet even snel een foto, maar een complete sessie met kledingwissels. I love it! En met lieve Hymke afgesproken om binnenkort weer eens bij elkaar voor de lens te staan. Zoals we zijn. En dat hoeft technisch niet het perfecte plaatje te worden. Jezelf zijn, is zoveel meer waard.

Dankbaar voor alle mooie mensen voor mijn lens, die me inspireerden door zichzelf te zijn. Ik geniet er iedere keer opnieuw van. Het gevoel is aanstekelijk. Positieve energie stroomt. Het enthousiasme over en weer. Iedere keer opnieuw een cadeau!

Ben jij ook klaar om die streep te trekken? Ik maak er heel graag een feestje van met jou!