School of Light

07-01-2023

17 december 2022, een echte winterdag. Onderweg is het prima te doen, tot we in Haarlem aankomen. Eén ijsvlakte. De straten, het trottoir. Misschien vier huizen waarbij er netjes gestrooid is en je veilig een stap kan zetten. De auto glijdt het parkeervak in en we beginnen ons schuivend te verplaatsen richting de mooie locatie voor vandaag; Tribe Hub in Haarlem.

Gelukkig deze week een bericht voorbij zien komen van mijn fysiotherapeut BeweegR; veilig lopen wanneer het glad is. En wonder boven wonder, komt daar de Tribe Hub in zicht. We liepen het niet in acht minuten, maar schoven in een klein half uur die kant op. Maarrr, zonder de grond te kussen en alsnog op tijd. Dit wordt een mooie dag.

Binnen is het lekker warm en worden we ontvangen door Zaripha van Soulwork Studio. Vandaag is de afsluiting van een bijzonder jaartraject; School of Light. Ik mag de sfeer van deze dag en de mooie groep vastleggen.

Het pand heeft grote ramen, waardoor er prachtig licht naar binnen schijnt. Zaripha kiest ervoor om de gordijnen te sluiten, omdat dat beter aansluit bij het programma. We overleggen wat het gevolg zal zijn voor de beelden en dit is geen probleem. Zaripha wil foto's waar de sfeer vanaf straalt, als een prachtige herinnering aan deze dag. Kaarslicht, beweging, emotie. Liever veel foto's met een basisbewerking, dan enkele foto's met een uitgebreide bewerking. Daarnaast liever beweging en emotie, dan een strak en scherp plaatje dat die emotie mist. Missie duidelijk. Dat gaan we doen.

De dames druppelen een voor een binnen. Er hangt een opvallende rust in deze groep. Er wordt geknuffeld, thee gedronken en er wordt een plekje uitgekozen voor deze dag. Een kring, kaarsen, bloemen, kussens en dekens. De een komt zich voorstellen, de ander sluit zich meer af en dat is natuurlijk prima. Er liggen witte rozen klaar, voorzien van glitters. Zaripha geeft ook mij een roos. Daarnaast hebben de vrouwen een bloem bij zich, die bij hen past.

Iedereen heeft een plekje gevonden en de dag gaat officieel van start. Ik ga niet te diep in op wat er gebeurt en gedaan wordt, want dat is door Zaripha veel beter te verwoorden. Maar ik voel hoe bijzonder het is, dat deze vrouwen mij zo toelaten in de veilige groep die zij in een jaar gevormd hebben. Mooi om te zien hoe vrij zij zich voelen, om open en zichzelf te zijn. Ik probeer zo onopvallend mogelijk aanwezig te zijn. Mijn camera op stil en op sokken verplaats ik me door de ruimte. Ik voel totaal geen druk en heb daardoor de kans om dit bijzondere moment te observeren en de juiste beelden te vangen. Niemand laat zich afleiden door mij of mijn camera.

We zijn al twee uur verder en het is tijd voor pauze. De gordijnen gaan open en de stilte maakt plaats voor pratende, lachende en snoepende dames, maar de rust blijft. Ik maak nog wat beelden van dit moment en wanneer zij samen op de bank zitten. Om af te sluiten nog de ruimte voor iedereen die alleen of samen op de foto wil. Eerlijk is eerlijk; voor mij ook fijn om hiermee te laten zien hoe mijn beelden eruit zien als er wel voldoende licht is.

We nemen afscheid en de groep gaat verder met het tweede deel van het programma. Ik geniet nog na in het mooie Haarlem en het altijd fijne Zandvoort. Even lekker uitwaaien op het strand.

Eenmaal thuis ben ik blij dat de eerste foto's zijn genomen met de gordijnen dicht. Oké, de beelden zijn donker, maar dat was het ook. De sfeer komt goed naar voren en gelukkig zijn de dames dat met me eens.


"Echt zulke prachtige foto's, dankjewel."

"Heel dankbaar voor deze nog tastbaardere herinneringen zo van deze mooie groep door deze prachtfoto's. Blij dat je er was. Ik ga je volgen."

"Zo ontroerd door de mooie foto's."

"Ik ben verliefd op mezelf; die foto's!"

"OMG, ZO MOOI."

"Het was zo natuurlijk wat je deed! Bizar. Ik had verwacht dat ik het meer door zou hebben dat je foto's maakte, ook qua geluid. Maar het was zo in flow. Ik heb helemaal niets gemerkt."

"Omggg, wat een prachtige foto's. Als ik meer helderheid heb voor mijn website, wil ik ook echt een shoot bij je boeken."


Vandaag start deze groep aan het tweede SOL jaar. Ik wens hen een hele fijne en mooie reis samen.

Dankbaar voor het werk dat ik mag doen. Werk jij ook met een groep die zo bijzonder is, dat het vastgelegd mag worden? Voel je vrij om contact op te nemen via het formulier op deze website.