Perfect match

25-03-2023

Waar zijn we gebleven?

Precies; ik heb je nog een aanvulling beloofd op de kledingtips van vorige week. Ik vertelde je toen al over onder andere accessoires, reserve kleding en het weer. Vandaag vertel ik je meer over kleuren en de perfecte match tussen de kleur van de kleding en de kleuren van de omgeving.

Om direct antwoord te geven op een van de vragen: nee, ik maak niet enkel beelden van mensen met kleding in neutrale, natuurlijke tinten. Het klopt wel dat je dit regelmatig terugziet in mijn beelden. Mensen komen vaak bij mij, door de rust die de beelden uitstralen en als je daarnaar op zoek bent, is de kleur zeker van belang.

Waarom ik hier geen voorbeeldsetjes met jullie deel? Omdat ook de beste kleur weer afhankelijk is van meer dan één factor.

Stel je voor; een shoot in de duinen. Je bent een vrouw met lichtblonde haren en een lichte huid. Je draagt een zandkleurige jurk met het zand van de duinen als achtergrond. Dan val jij, hoe mooi je ook bent, weg in het beeld. De kleurkeuze is er dan ook mede op gericht, om alle aandacht naar jou te laten gaan.

De zandkleurige jurk zou in deze situatie heel anders overkomen, wanneer jij een vrouw bent met donkere haren en een getinte huid. Bij blonde haren zou je de jurk dan net een tint donkerder kunnen nemen. Een andere optie is om niet het zand van de duinen te gebruiken als achtergrond, maar bijvoorbeeld de bomen, de heide of een mooie lucht.

Een richtlijn voor een shoot in de duinen, zou kunnen zijn; kies voor kleuren die ook in de natuur voorkomen. Zodat de aandacht echt nou jou en jouw familie gaat en niet naar de knalroze schoenen, kleurrijke ruitjesblouse of drukke bloemetjesjurk. Zwart zorgt voor een groot contrast met de kleur van het zand en zal daardoor ook de aandacht trekken. Een zwarte broek lijkt vaak een blok te vormen, waardoor je benen minder goed te onderscheiden zijn op beeld.

  • Ben je juist gek op zwart of een felle kleur en wil je graag stoere foto's in jouw favoriete outfit? Dan zou mijn advies zijn om te kiezen voor een andere omgeving. We kunnen dan bijvoorbeeld foto's maken in een meer industriële, rauwe omgeving. Ook heel tof! Uiteraard mag je ook een shoot in de duinen boeken en toch voor deze kleuren gaan. Daarmee kies je voor een andere sfeer in de beelden.

Terug naar rust en daarmee komen we ook terug op het vooraf passen van de kleding. Thuis de outfit testen, geeft je de mogelijkheid om de outfits goed op elkaar af te stemmen. Nu hoor ik je denken; dat kan toch ook wanneer ik alles op bed leg? En toch is dat anders, omdat je dan bijvoorbeeld niet het effect ziet met blote benen en armen.

Wil je heel graag een kledingstuk met een patroon dragen? Zorg dan bij voorkeur dat het beperkt blijft tot dat ene kledingstuk. Niet papa in streepjes, mama in bloemetjes en jullie kindje in ruitjes. Al zouden de kleuren bij elkaar passen, de patronen zullen niet het rustige beeld geven waarnaar je op zoek bent. Wel zou je de kleuren uit het patroon, als basis kunnen gebruiken voor de kleding van de andere gezinsleden. Volg je het nog? Stel papa draagt een blouse met stoere ruiten in beige, bruin en groen. Dan voeg je daar voor de andere gezinsleden (effen) kleding aan toe, in deze kleuren.

Nog een extra tip: denk aan de kleur van de sokken. Kinderen dragen vaak sokken in alle kleuren van de regenboog, wat natuurlijk supertof is. Maar maak daarin een bewuste keuze bij het samenstellen van de outfit. De kleurige sokken zijn van harte welkom, maar zullen wel de aandacht trekken wanneer jullie kleding in neutrale kleuren dragen.

Heb jij de outfit helemaal compleet, maar wil je toch dat ik nog even meekijk om te bevestigen dat dit positief bij zal dragen aan het resultaat? Geen probleem. Dat doe ik graag voor je.