Ondernemen

03-03-2024

19 jaar was ik, toen ik mijn eerste onderneming inschreef bij de Kamer van Koophandel. Of ik enig besef had van wat daar allemaal bij kwam kijken? Nee. Ik wilde het en had het vertrouwen dat als ik iets echt graag wilde, dat het me dan zou lukken.

Gaat dat makkelijk? Nee, zeker niet. Een onderneming starten en ondernemen gaat met vallen en opstaan. Ik begon mijn onderneming, zonder ondernemingsplan, zonder begroting. "Ik deed het gewoon".

Ondernemen geeft een beeld van vrijheid. Dat is in werkelijkheid, zeker niet altijd het geval. Ik heb geleerd, met vallen en opstaan. Ik heb niet opgegeven en van iedere val geleerd. Dat zijn soms harde lessen, maar je weet waarvoor je het doet. Het is het uiteindelijk allemaal waard.

De belangrijkste tip die ik startende ondernemers zou geven is; omring je met andere ondernemers. Het is zo heerlijk om af en toe lekker te sparren samen. Om elkaar te inspireren, observeren en helpen. Door open te staan voor de visie van een ander, krijg je bovendien een duidelijk beeld van jouw eigen visie. Van wat jij wil, wat bij jou past.

In mijn familie komen meerdere ondernemers voor, maar inmiddels bestaat ook zo'n beetje mijn hele vriendenkring uit ondernemers.

Er wordt vaak makkelijk gedacht over ondernemen. Als het niet lekker gaat bij je baan in loondienst, lijkt het ideaal. En voor een aantal van ons, is het dat ook. Bij mij persoonlijk, past ondernemen beter dan in loondienst zijn. Waar ik vroeger de hele dag riep "waarom?" en "zelluf doen", ben ik nu nog steeds leergierig en vraag ik vaak door, om dieper in te gaan op het onderwerp. Mega interessant. Ik zoek naar uitdaging. In mijn onderneming heb ik de ruimte om te doen wat voor mij goed voelt. Creëer ik zelf ruimte voor mijn groei.

Hoewel ik iemand ben die het graag zelf wil ondervinden of begrijpen, voordat ik te overtuigen ben, had ik in de eerste jaren zeker wel meer tips willen ontvangen en een sparringspartner willen hebben.

Dat ik er zomaar in ben gedoken toen, heeft me veel gebracht. Maar voor ieder onderdeel het wiel zelf uitvinden, is ook weer niet nodig en werkt niet efficiënt. Daardoor heb ik moeite gehad met grenzen. Je wil het allemaal goed doen. Je gaat niet om 17.00 uur naar huis. Je gaat door tot het af is. Of het nu maandag is of zaterdag.

Inmiddels heb ik geleerd om hulp te vragen. Om hulp aan te nemen. Om kleine stappen te vieren. Om tevreden te zijn en trots. Ook als ik nog meer/verder wil. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om de balans te creëren tussen werk en rust. Rust is niet slecht, maar nodig.

Ik maakte mijn prioriteiten duidelijk en overzichtelijk en deed daar ook daadwerkelijk iets mee. Ik wil vol energie en enthousiasme achter mijn camera staan, maar ik wil diezelfde aandacht hebben voor mijn familie en vriendinnen. En niet uitgeblust bij hen zitten, met mijn gedachten bij het werk dat nog ligt te wachten.

De start van mijn eerste onderneming, is alweer een hele tijd geleden. (2003) In al die jaren heb ik "door het gewoon te doen" sterke tips en tricks verzameld, waar ik andere (beginnende) ondernemers mee kan helpen.

Daar ben ik in 2022/2023 mee begonnen. Dit heb ik niet eerder gedeeld, omdat mijn socials niet echt ingericht waren op dit soort activiteiten. Daar ga ik dit jaar verandering in brengen. Veel te leuk om het niet met je te delen!

Ik help je graag en ik geniet ervan om je te zien groeien. Niet op mijn manier, maar op een manier die het beste bij jou past.