Newbornshoot

15-02-2024

Drie weken geleden is je kleintje geboren. Alles is nieuw. Nog op zoek naar het juiste ritme. Gelukkig hebben wij elkaar al gezien tijdens de zwangersshoot en heb je geen spanning meer voor de newbornshoot. Je weet hoe ik te werk ga en je voelde je ontspannen tijdens de eerste shoot, dus dat gaat vandaag ook goedkomen.

Ik bel bij je aan en heb mijn handen vol. Al deze materialen kunnen in de gang blijven staan. Hebben we het nodig? Dan heb ik het snel genoeg gepakt en anders neem ik het na de shoot gewoon weer mee naar huis. Ook mijn schoenen laat ik in de gang achter, zodat ik me in alle nodige posities kan maneuvreren.

Vanaf nu hebben we alle tijd. Extra aandacht voor grote broers en zussen. Ruimte voor het voeden, het verschonen of troosten. Geen haast. Niets om je druk over te maken. Ik blijf, totdat ik voldoende beelden heb vastgelegd.

Op deze leeftijd slapen kindjes vaak nog veel, zodat we jouw kleintje makkelijk in positie kunnen leggen voor de mooiste beelden. Dat betekent zeker niet dat dat na de eerste drie weken niet meer mogelijk is. Kleintjes liggen dan vaak wat minder met de beentjes en armpjes ingetrokken. Dit gaan we uiteraard ook niet forceren. We volgen de natuurlijke beweging van jouw kindje en ook op die manier ontstaan er hele mooie beelden. Dat zijn bovendien de weken dat de oogjes wat meer open zijn.

Wanneer je aanvoelt dat het beter is om de newbornshoot uit te stellen, voel je dan niet bezwaard om dit vooraf aan te geven. Bijvoorbeeld omdat jullie veel te moe zijn of omdat de (kleine) grote broer of zus nog niet zo goed gewend is aan de nieuwe situatie. Het is veel belangrijker dat je doet wat goed voelt en dat je je ontspannen voelt als ik bij je thuis kom, dan dat we de opties beperken tot die eerste weken.

Als het eenmaal zover is, werk ik met dat wat er die ochtend is en gebeurt. Verontschuldig je zeker niet voor het uitstellen, voor vertraging tijdens de shoot, voor een huis dat niet is opgeruimd of een dekbed dat niet gestreken is. Het is heel normaal dat je in deze periode andere prioriteiten hebt. Alleen maar goed. Ik zorg ervoor dat het werkt tijdens de shoot en dat is precies waarom ik met mijn handen vol binnenkom.

Vooraf bespreken we welke mogelijkheden er zijn en waar jullie voorkeur naar uitgaat. Spreken de meer geposeerde beelden jullie aan? Of willen jullie het dagelijks leven vastgelegd hebben? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voeden en in bad gaan. Beide heel waardevol. Een combinatie is dan ook zeker mogelijk.

Kleine kanttekening daarbij, is dat ik alle kinderen die aanwezig zijn, leidend laat zijn. Niet alleen de pasgeborene, maar ook grote broers en zussen. Zeker wanneer zij eigenlijk ook nog heel klein zijn. Via spelletjes, opdrachten en grapjes probeer ik alle kinderen te betrekken. Dit levert niet altijd de "Pinterest perfect plaatjes" op, maar het laat wel heel mooi zien hoe het echt is. Hoe jullie echt zijn. En dat vind ik persoonlijk nog veel mooier. 

Wil je er zeker van zijn dat er ook voldoende tijd is voor de meer geposeerde foto's van de baby (met jullie als ouders)? Zorg dan dat ik kom op een moment dat broers of zussen op school of peuterspeelzaal zijn. Of nodig een familielid uit, dat intussen de volle aandacht heeft voor jullie andere kind(eren) of hen op wil halen van school. Wanneer we alle geposeerde beelden vastgelegd hebben, vragen we de kinderen erbij.

Peer, mijn beer, helpt me tijdens de shoot. Via Peer kan ik jullie duidelijk laten zien, hoe jullie je kleine jongen of meisje vast mogen houden. Bovendien zijn peuters vaak gek op Peer.

Eerlijk is eerlijk… Ik vind het heerlijk om peuters bij de shoot te betrekken. Dat is soms een hele uitdaging, maar het zorgt ook voor levendige, echte beelden. Peuters die stiekem het nachtkastje van mama plunderen of de stop uit het babybadje trekken. Beschuit met muisjes over de grond en peuters die letterlijk stuiteren op het grote bed. Peuters die al hun eigen speelgoed, één voor één op de foto willen hebben of die niet op de foto willen, maar mij wel willen helpen met het maken van de foto's. De meest hilarische verzoeken komen voorbij en worden met alle geduld door mij vastgelegd.

En ja, kinderen (van alle leeftijden) huilen wel eens. Hebben honger of kunnen niet op de foto voordat ze een heel belangrijk verhaal hebben gedeeld. En dat is helemaal oké. Geen druk, geen haast. Samen ontspannen en van elkaar genieten. Jullie mooie gezin en even niets anders dan dat