Helden Academy

01-04-2023

Ben jij een echte zwemheld?

Deze week zet ik één van de organisaties waarmee ik mag werken, in het zonnetje; de Helden Academy!

Mijn cameratas staat al de hele dag klaar. Kaartjes leeg, accu's opgeladen en een regenhoes ingepakt. Vandaag zwemmen de helden van de Helden Academy af voor zwemdiploma A of B, en ik ben de gelukkige die deze helden vast mag leggen.

Binnen de Helden Academy draait het om het kind. Er wordt gewerkt met een persoonlijke aanpak en aandacht. Het verhaal achter deze waardevolle methode is terug te lezen op de website. Er is ruimte voor alle kinderen. Ook wanneer een kind bijvoorbeeld moeite heeft met het opnemen van informatie of moeite heeft om zich te concentreren.

Dat is ook de reden dat er geen ouders/verzorgers aan de rand van het zwembad staan tijdens het diplomazwemmen. Achter glas mogen zij wel spieken naar hun eigen zwemheld, maar in het zwembad zelf, worden de prikkels zo laag mogelijk gehouden. Het afzwemmen is al spannend genoeg.

Het zwembad is nu nog leeg. Ik ben op tijd aanwezig, zodat mijn camera kan wennen aan de warmte. Poeh, niet alleen mijn camera. Dat is even schakelen van de winterkou buiten, naar de warmte in het zwembad. Ik zoek alvast de beste plek uit, aan de rand van het bad. Ik wil de kinderen uiteraard zo min mogelijk afleiden. Intussen denk ik terug aan mijn eigen zwemlessen. Ik herinner me de druk en de spanning. Als een verplichting in plaats van een ontspannende sport. Zouden ze dit bij de Helden Academy anders kunnen?

De eerste kinderen druppelen binnen. Even ben ik bang voor de reacties. Ze kennen mij tenslotte nog niet en ik wil hen op dit bijzondere moment, niet nog meer prikkels geven. Deze twijfels blijken nergens voor nodig, want nog voordat ik hier langer over na kan denken, hangt de eerste zwemheld al om mijn nek. Enorm interessant natuurlijk, zo'n camera. "En wat gebeurt er als je hier op drukt?" "En hoe moet je dan een foto maken?" "Mag ik eens kijken?" "En wat als ik de camera in het zwembad gooi?" Zo blijkt mijn camera ineens een mooie afleiding van de zenuwen.

De bank zit inmiddels vol helden. De een is er heilig van overtuigd dat hij zijn diploma gaat halen; "makkie, kan ik al lang!". De ander friemelt aan de kleren waarin ze over een paar minuten zal gaan zwemmen. "Hoe lang is dit bad? Het is wel heeeeul lang."

Iedereen is binnen; op naar het bad! Juffrouw Sylvia grapt nog dat ze mijn camera goed in de gaten moeten houden, zodat ze op tijd kunnen lachen. Enkele ogenblikken later zien we dat dit door veel helden uiterst serieus genomen wordt. Een big smile richting mijn camera. Dit levert prachtige beelden op. De blauwe kleur van het zwembad, opvallende kleuren in de kleding, druppels langs de wangen en stralende ogen. Zodra ze het bad uit klimmen – niet via het trapje, "want we zwemmen vandaag in de sloot"- kletsen ze weer verder.

Wat mooi om hierbij aanwezig te mogen zijn.

Zonder dat een kind op een vervelende manier in het middelpunt komt te staan, wordt hij/zij geholpen wanneer de paniek even toeslaat. Dit wordt meteen gezien door de instructeurs, waarna zij te hulp schieten. De kinderen worden gerustgesteld, zodat zij alsnog het vertrouwen voelen om de gehele opdracht uit te voeren. Er wordt rekening gehouden met de kinderen, maar er wordt zeker niet gesmokkeld. Een blik en een paar woorden zijn vaak voldoende, waarna er met een stralend koppie verder gezwommen wordt. Mooi, dat het zo ook kan.

Inmiddels heb ik al heel wat beelden vastgelegd. Tijd voor het laatste onderdeel en daarna op naar de diploma uitreiking.

Kinderen klimmen vol vertrouwen het bad uit. Ze zijn trots op zichzelf en "weten zeker dat ze een diploma gaan krijgen". En ja hoor; een zwemdiploma voor alle zwemhelden van vandaag. Feest! Nog even een foto met diploma en natuurlijk ook een superblije groepsfoto. Daarna snel naar de trotse familieleden die nog steeds achter het glas staan te kijken.

Een chaos van enthousiaste stemmetjes klinkt door de kleedruimte. Wat een ervaring. En dankzij de bijzondere en vernieuwende aanpak van de Helden Academy, een positieve ervaring voor alle kinderen.

Op 11 april mag ik de volgende groep vast gaan leggen. Helaas kan ik de mooiste foto's hier niet met jullie delen. We gaan uiteraard zorgvuldig om met de privacy van de kinderen. Maar wat een geluk dat ik er weer bij mag zijn volgende maand. Ik geniet van het enthousiasme van de kinderen en ik ben blij dat ik de ouders aan mooie beelden kan helpen.

Misschien is zwemmen toch minder erg, dan dat het in mijn herinnering geworden was…