Geven door te ontvangen

25-02-2023

Ben jij een gever of een ontvanger? Of is er voor jou een perfecte balans tussen geven en ontvangen?

Als je mij dit een jaar geleden had gevraagd, zou ik "gever" hebben geantwoord. Ik vind het heerlijk om te geven, om te delen. Complimenten, aandacht, tijd en (zelfgemaakte) cadeaus. Op mijn bucketlist, lees je dan ook dat ik heel graag eens "Secret Santa" zou willen spelen. Niet voor het bedankje of voor de aandacht online, maar om het geven en het delen. Om (anoniem) iemand te verrassen. Het gaat niet om mij als gever, maar juist om de ontvanger.

Ik wil de ontvanger laten voelen dat dit soort dingen niet alleen "bij een ander gebeuren". Laten voelen dat dromen uit kunnen komen. Hoop geven. Leren dat je groots mag dromen. Het gevoel geven dat ze gezien worden en dat dit geluk ook voor hen is weggelegd.

Maar de andere kant; het ontvangen, dat was een hele uitdaging. Herkenbaar? Betrap jij jezelf er ook op dat je eerste reactie is; "dat had je niet hoeven doen"? Of zeg jij tegen jezelf; "goed onthouden, zodat ik de volgende keer ook iets voor hen meeneem"?

Pas dit jaar heb ik geleerd om te ontvangen. Om complimenten aan te nemen bijvoorbeeld. En wauw, wat een mooi effect als je deze woorden echt binnen laat komen. Het werkt op zoveel vlakken door. Eerder herkende ik mezelf niet in de complimenten die ik kreeg. Het leek niet over mij te gaan, omdat ik zelf een totaal ander beeld had.

En hoewel ik mezelf als een "echte gever" zag, bedacht ik niet hoe het voor de gever was, dat ik zoveel moeite had met ontvangen. Dankbaar was ik zeker, maar omdat ik me bijna schuldig voelde wanneer ik iets mocht ontvangen, reageerde ik niet als een gever.

Hoe leuk is het om iemand te verrassen en daarop een spontane en mega enthousiaste reactie te mogen ontvangen?

Juist... Daar ontstaat de balans. En niet alleen een evenwicht, maar ook een mooi een domino-effect van geven en nemen en geven en nemen en...

Je geeft juist, door te durven ontvangen.

En dat is precies wat er gebeurt tijdens de mooiste fotoshoots. Een samenspel van geven en ontvangen. Vertrouwen, rust, ruimte en complimenten geven en ontvangen. Enthousiasme delen. Dat zorgt voor de fijnste en meest ontspannen shoots en de beste resultaten.

Dat zijn de beelden die jij wil ontvangen.

Ik merk dat mensen tijdens een shoot geneigd zijn om te denken "dat compliment geeft ze aan iedereen". Maar wat je van mijn mag verwachten is eerlijkheid. Oprechte complimenten. En als je die woorden tijdens de shoot durft aan te nemen, gebeurt er iets dat ik als magisch zou omschrijven. Je straalt en dat laat mij ook stralen.