Gek op twijfels

06-05-2023

Het aantal keer dat ik de weersverwachting heb gecontroleerd, is niet meer op één hand te tellen. Feit is dat iedereen weet dat het Nederlandse weer geen garantie biedt op een mooie Golden Hour. Als je echter een shoot boekt rond dat tijdstip, hoop je daar stiekem toch op. En hoewel je zeker ook prachtige beelden kan maken zonder de kenmerkende oranje lucht, hoop ik daar, als fotograaf, ook op. Alleen al omdat dit aan jouw verwachtingen zal voldoen. Een bewolkte, grijze lucht wordt vaak als een tegenvaller ervaren en dat wil ik uiteraard graag voorkomen. En mocht het toch zo zijn, dan is het mijn missie om je het tegendeel te bewijzen.

De hele dag zon. De hele avond regen. De hele dag regen. Middag regen. Ochtend zon. Je kan er niet op vertrouwen en toch blijf ik de voorspelling checken. Zelfs vandaag nog. Ik stap zo de auto in en er is nog geen druppel gevallen.

Onderweg tikken enkele druppels op het raam. Het waait over. Opluchting. Het kijken naar de voorspelling heeft plaatsgemaakt voor het checken van de lucht. Veel wolken, maar af en toe een zonnestraal. Kan slechter.

Ik bekijk de locatie. Er zijn meerdere fotografen aan het werk, maar mijn favoriete plek is nog "vrij". Even controleren waar de zon onder zal gaan. Top. Toffe plek en ik zie steeds meer zonnestralen door de wolken schijnen.

Dit is het (enige) ongemakkelijke moment van de shoot; wachten tot de klant arriveert. Bij iedere auto die aan komt rijden, vriendelijk glimlachen, omdat ik geen idee heb in welke auto jij rijdt. Door de weerspiegeling van de zon, zie ik bovendien niet wie er in de auto zit. Het gevolg is dat iedere bezoeker van de Roestelberg, vrolijk welkom wordt geheten door mij.

Ik moet er zelf om lachen en op dat moment herken ik de juiste mama en haar dochtertje. Er staat een motherhood shoot op de planning! Het doet me denken aan de eerste shootavond bij Sunfield Academy, waar ik Lilian en Sophie mocht vastleggen. Sophie was toen twee, net als het meisje van vandaag. Ik was meteen verkocht; dit is wat ik wil doen! Inmiddels werk ik als zelfstandig fotograaf en sta ik te wachten op mijn eigen gasten. Kort schieten alle stappen die ik heb gezet sinds de shoot met Sophie, door mijn hoofd. Een grote glimlach op mijn gezicht. Met vertrouwen loop ik op hen af.

Ze zien er prachtig uit samen. Kleding op elkaar afgestemd en reserve kleding op zak. Netjes verzorgd; zowel de dames als de kleding. Zoveel zin in deze shoot!

De kleine meid verstopt zich even, maar probeert tegelijk al stiekem oogcontact te zoeken. Dat komt wel goed. We lopen naar mijn favoriete locatie en dit is vaak het moment dat twijfels besproken worden. Ook vandaag. Fijn als je dit uitspreekt. Ik wil je graag op je gemak stellen en dan is het goed om hier open over te zijn. En hoewel ik voor jou zou willen dat er geen twijfels te noemen zijn, ben ik er gek op.

Dat klinkt raar, I know. Maar zodra ik de twijfels zie, hoor of voel, is het mijn uitdaging om jou te laten ontspannen en op zo'n manier vast te leggen dat de beelden het tegendeel bewijzen. Love it. Zo dankbaar dat ik dat voor je kan en mag doen. En hoe stoer dat je, ondanks twijfels, toch kiest voor een shoot, omdat je weet hoe waardevol (het moment en) het resultaat zal zijn. 

We hebben een mooie plek gevonden. De schoenen gaan uit; precies zoals haar mama het voor ogen heeft. De kleine meid heeft die memo gemist. Gras prikt en zand kriebelt. Optillen en schoenen aan, meer opties geeft ze haar mama niet. Ik tover een zachte deken uit mijn tas en we geven haar alle tijd om te wennen. Spelenderwijs gaan we aan de slag.

Kinderen van twee laten zich niet makkelijk op positie zetten en dat is helemaal oké. Mooi juist. Maak je als ouder niet druk, dat je niet de beelden krijgt die je voor je zag bij het boeken van de shoot. Die beelden kan je namelijk ook spontaan creëren. Ik luister naar het meisje en speel mee in haar verhaal, zodat ze alleen maar dingen doet die ze leuk vindt en waar ze zin in heeft. Zelf gaat ze zo op in het spel, dat ze al snel, op haar blote voetjes, de duinen door rent. Weg van het zachte dekentje; op ontdekkingstocht!

Kinderen van twee beleven het moment. Haar gezichtje straalt en verandert van onschuldig en schattig, naar ondeugend, naar dromerig, om vervolgens over te gaan op de slappe lach en zo door. Prachtig.

Rennen door het zand, de duin op klimmen, bloemetjes plukken en stokken verzamelen. Af en toe mama laten schrikken, samen knuffelen, dansen en wandelen. Ik geniet, als ik hen samen zie. Dankbaar dat ik de bijzondere band en liefde tussen hen, vast mag leggen. En ik hoop dat dat is, wat deze mama direct voelt wanneer ze het resultaat bekijkt. Dat de liefde tussen hen via de beelden voelbaar is. 

We zoeken niet alleen bloemetjes en stokken, maar ook de zon, de maan en de sterren. Bijna geen wolkje meer aan de lucht. Blauw, geel, oranje, roze en paars. Alles komt voorbij. Licht om mee te spelen. Zo mooi.

De planning was om aan het einde van de shoot nog een stukje Golden Hour mee te pakken, maar voordat we het doorhebben, zitten we midden in Blue Hour. Totaal de tijd vergeten. De kleine prinses, is inmiddels een klein Floddertje. Heerlijk! Precies zoals ik mijn ideale shoot al zo vaak omschreven heb.