Family Time

29-04-2023

Herkenbaar? Het moment dat je iemand eigenlijk heel graag van een foto zou willen knippen, omdat jij leuk op de foto staat, maar bijvoorbeeld je partner niet. Of andersom.

Misschien krijg je via mijn foto's het idee dat het niet mogelijk is om een gezinsshoot bij mij te boeken. Vaak zie je één of twee personen in beeld. Toch behoort dit zeker tot de mogelijkheden. En waarom je niet vaak een foto van een gezin voorbij ziet komen in mijn feed, leg ik je vandaag uit. Dan weet je direct wat je kan verwachten wanneer je bij mij een shoot boekt. 

Het pakket "Family Time" is perfect voor jouw gezin, maar ook met vriendinnen ben jij van harte welkom. Tenslotte bepaal jij wie voor jou als familie voelt. Het kan natuurlijk supertof zijn om jullie allemaal samen vast te leggen, maar hoeveel foto's moeten er gemaakt worden voordat iedereen tegelijk, leuk en met alle ogen open, op beeld staat?

Er is "altijd" wel iemand die zichzelf niet mooi vindt op deze foto en liever de andere foto zou gebruiken. Dat wordt een uitdaging om na de shoot een selectie te maken. Welke foto zou je uiteindelijk kiezen en zou je daar echt blij mee zijn?

Stel je eens voor dat je een shoot boekt en ik enkel foto's zou maken, waar iedereen op staat. En eerlijk, een jaar geleden zag ik dat zelf ook nog zo voor me, als ik dacht aan gezinsshoots.

Inmiddels weet ik dat je dan eindigt met veel foto's die op elkaar lijken. Het is zonde van de tijd om, van dezelfde pose, foto's te blijven maken totdat iedereen tevreden is en alle ogen open zijn. Je mist dan variatie in de selectie.

En niet alleen variatie. Je mist de 1 op 1 aandacht. De details. Die ene blik, dat kleine handje of die dikke knuffel. Maar ook de lol en ontspanning tijdens de shoot.

En schets bijvoorbeeld het beeld van een vader met twee zoontjes. Spontaan geeft de ene jongen een knuffel aan zijn vader en uiteraard reageert de vader hierop. De tweede jongen zit dan een beetje "verloren" naast zijn vader. Dit zie je regelmatig gebeuren bij een oneven aantal. De foto geeft dan een heel ander gevoel, dan de daadwerkelijke band tussen de vader en zijn kinderen. Om dit te voorkomen, zou je meer moeten regisseren dan waar mijn voorkeur naar uitgaat. 

Daarom vind ik het heel tof om beelden te maken van jullie allemaal samen, maar daarnaast ook van de kinderen samen en van de ouder met ieder kind apart. Zo kan het voorkomen dat andere gezinsleden wel in beeld komen, maar dat de focus ligt op twee van hen. Met andere woorden; zij zijn scherp in beeld.

Dit zorgt er tevens voor dat de uiteindelijke selectie veel meer spontane beelden bevat. Dit is anders wanneer iedereen continu binnen het bereik van mijn camera moet blijven en op de juiste plek moet blijven staan om scherp op beeld te komen. Om nog maar niet te denken aan beelden waarbij iedereen lachend in de lens moet kijken. Dat alles maakt het letterlijk een fotoshoot.

En ja, natuurlijk is dat ook wat je boekt, maar ik wil niet dat je het zo ervaart. Ik wil dat je de camera even vergeet en geniet van jouw mooie gezin of lieve vriendinnen. Dat jullie stralen, plezier hebben en dat de zon ondergaat, zonder dat iemand doorheeft dat er al een uur voorbij is.