Een nieuwe jas

11-03-2023

Ben jij op zoek naar een fotograaf voor de jaarlijkse fotoshoot met de hele familie? Dan is de kans groot, dat ik niet de juiste fotograaf ben voor jou.

Je mag erop vertrouwen dat ik je een eerlijk advies geef. Ik wil jou graag helpen aan het resultaat dat jij voor ogen hebt en als ik je daarvoor door moet verwijzen naar een van mijn collega fotografen, doe ik dat graag. Neem ik de opdracht zelf aan? Dan mag je er ook van uitgaan, dat ik geloof dat ik jou aan de juiste beelden kan helpen.

Ik ben gek op details. Vingers en teentjes die nooit meer kleiner worden dan dat ze nu zijn. De ouder wordende handen van opa of oma. Maar ook die blik waarmee je kleine jongen je aankijkt of de spontane knuffel van jouw meisje. Ik wil mijn volledige tijd een aandacht kunnen geven aan iedereen die voor mijn lens staat.

Waarschijnlijk herken je het nog van de schoolfotograaf; rechtop zitten, benen bij elkaar, knieën naar rechts indraaien, handen op de knieën, kin omhoog en dan recht in de camera kijken om te lachen. Zie je jezelf nog zitten? Ik kan me niet herinneren dat ik ooit ontspannen op de schoolfoto heb gestaan. Je klasgenoten die staan toe te kijken en de fotograaf die het tempo erin wil houden, om vooral op schema te blijven lopen.

Dat gevoel komt bij mij naar boven, bij het maken van het "verplichte" familieportret. Bij een grote groep verschuift de focus naar andere zaken; staat iedereen er wel goed op? Is iedereen in beeld? En ook scherp? Voordat iedereen klaarstaat, is het spontane al ver te zoeken en dat is vaak het moment dat voor een camera staan wel ongemakkelijk wordt. En als jij je ongemakkelijk voelt, ben je achteraf niet blij met het resultaat.

Een familie is zo waardevol. Biologisch of niet. Warmte, liefde, waardering, dankbaarheid. 🤎
Dat zie je (meestal) niet terug wanneer je met een grote groep op een rij staat en (gemaakt) lachend de camera in kijkt. Bovendien gaan veel details hiermee verloren. Ik leg je het liefste vast op een manier dat ieder wimperhaartje te onderscheiden is. Juist details zijn zo waardevol. Evenals de band tussen jullie; de liefde, de fun, warmte en gezelligheid.

Maar…misschien is het tijd om het familieportret in een nieuw jasje te steken, zoals dat ook gebeurt bij de schoolfoto's van tegenwoordig. Wil je toch graag geposeerd op een rij staan? Voel je dan vrij om bij mij te informeren naar de beste fotograaf voor dit werk.

Ben je klaar voor die nieuwe jas? Dan ben je van harte welkom. Ik ga graag met je in overleg, om tot een tof idee te komen.

Ook is het een optie om meerdere gezinsshoots te combineren op dezelfde dag. Daar gaat stiekem mijn voorkeur naar uit. Dan ligt de focus op (de details van) je eigen gezin, maar zorg ik ook voor een tof en sfeervol beeld van jullie samen!