De D van...

08-12-2023

De D van December en van Druk

Je merkt het bij de mensen om je heen, in het winkelcentrum en ook op zondag op de snelweg. December, de maand vol afspraken en lijstjes met taken en boodschappen die nog gekocht moeten worden. Lange rijen in de winkels waar de favoriete cadeaus gekocht worden. Nog langere rijen op de parkeerplaats bij de supermarkt. Geïrriteerde blikken, want al die winkelkarretjes staan in de weg en die mevrouw moet precies zijn waar jij ook iets wil pakken. En dat terwijl de helft van je lijstje sowieso al niet op voorraad is in je plaatselijke supermarkt. Als je dan eindelijk alle boodschappen binnen hebt, blijkt dat je ook deze dag nog moet eten en daar heb je totaal niet aan gedacht in de supermarktrace.

Het is een gewoonte geworden. En vast niet voor iedereen, maar voor genoeg mensen om deze chaos te veroorzaken. En waarom? Omdat die paar laatste dagen van de maand perfect moeten zijn?

Uiteindelijk sta je in de keuken, om het uitgebreide diner voor familie voor te bereiden… Geen energie meer om geduld te hebben. Terwijl je dagdroomt over een kerst in chill outfit op de bank, "want deze maand was al zo druk". "Volgend jaar doe ik het anders."

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar ik denk dat we kunnen stellen dat de kerstdagen gemiddeld genomen niet verlopen zoals in de zoete kerstfilms en december reclames.

Het kan ook anders! Niet de D van druk, dozen, duwen, dip, de druppel en doordraaien, maar van dankbaar en dierbaar, van dromen, durven, dansen en van doen. Waar staat bij jou de D voor deze maand?

Cadeaus

Een moment van waardering. Het hoeft niet veel en groter en duurder te zijn. Voor mij zit de waarde veel meer in de moeite die ervoor gedaan is. (Daarmee bedoel ik niet het gevecht in de winkel, om de laatste verpakking te veroveren.) Zo kreeg ik met mijn verjaardag een pot vol kaartjes. Geschreven door familie en vrienden. Lieve woorden die ik vaker hoor, maar die zo fijn zijn om op de drukste momenten even terug te lezen. Maar ook woorden die eigenlijk nooit uitgesproken worden. Enkele mooie voorbeelden; "Ik ben trots op hoe jij in het leven staat." "Je maakt de wereld mooier." "Dankbaar dat ik jou mag kennen." "Mooi om te zien hoeveel je voor opa en oma doet." Goud waard.

In de chaos van deze maand, pak ik de kaartjes er even bij, om te onthaasten. En als ik de rust gevonden heb, schrijf ik zelf kaarten of brieven naar de liefste mensen om mij heen. Een cadeau om te geven en ontvangen.

Daarnaast geef ik graag een activiteit cadeau. Een dag weg samen, een workshop, theaterbezoek of fotoshoot. Aandacht voor elkaar. Daarvoor hoef ik in december de drukke winkels niet in én het geeft iets om naar uit te kijken in januari. (De BEIJ.VON cadeaubon wordt bij je thuis geleverd!)

Al deze cadeaus kan ik thuis voorbereiden. In alle rust. Kaarsjes aan, deken erbij en heerlijke (foute) kerstmuziek en kerstfilms op de achtergrond.

Af en toe genieten van de kneuterigheid op een kerstmarkt, maar zonder de druk om daar nog het perfecte cadeau te moeten vinden.

Vertragen in december

Misschien is dit ook jouw ideale beeld, maar krijg je je familie nog niet mee. Vergeet dan niet dat je altijd voor jezelf mag kiezen. Wees lief voor jezelf en zorg dat je niet uitgeput aan de feestdagen begint.

Deze week ging ik inkopen doen. Zo vroeg mogelijk, maar alsnog merkte ik dat ik steeds sneller ging lopen. Ik wilde alles binnen hebben, maar had ook genoeg van de drukte. Ik besloot tevreden te zijn met het deel dat ik wel heb kunnen kopen en parkeerde de auto niet bij de volgende winkel, maar bij het bos. Na een ronde door het bos, liep ik nog steeds gehaast. Nog een ronde, tot het me lukte om te vertragen en ik klaar was voor de rest van de dag.

Hoe pak jij je rustmomentje vandaag?

De feestdagen

En dan komen we nog bij de invulling van de feestdagen zelf. Zitten de dagen vol "verplichtingen" of heb je ook ruimte vrijgehouden voor een fijne (strand)wandeling of een avond chillen op de bank? Uitgebreid in bad of met een boek bij de haard?

Wat als alle gasten een onderdeel van het diner verzorgen? Jij niet degene bent die drie maaltijden per dag op tafel zet en voor ieder glas drinken naar de keuken sprint? En als jij degene bent die dit ziet gebeuren… Help elkaar. Zodat het een feest is voor iedereen. Stralende gezichten en aandacht voor elkaar; dat zijn (voor mij) pas echt feestdagen.